Karaktereigenschappen

Temperament ;

De fokker die aan de basis van dit ras heeft gestaan wilde een moedige hond met uitstekende jachteigenschappen zoals een groot uithoudingsvermogen, snelheid, behendigheid en een uitstekend reukvermogen. De hond is gereserveerd tegenover vreemden, maar toont zonder aanleiding geen agressie of verlegenheid. Het is een hard, weinig pijngevoelig ras, dat beschikt over een behoorlijke dosis zelfstandigheid en eigenwijsheid. Ook is het een sobere hond; de pronkrug vraagt weinig verzorging. In huis is de Pronkrug rustig. Hij is eigenlijk een luilak die heerlijk kan genieten van een dutje in bvb. de zon. Zijn zelfstandige aard blijkt ondermeer uit het feit dat slechts 1 op de 5 deelnemende honden de eigenaar volgt door het huis. Ze liggen ergens rustig in huis, maar driekwart van de honden houdt wel alles in de gaten. Tweederde van de deelnemende honden is ergens bang voor. Vaak wordt angst voor plotselinge geluiden genoemd, daarnaast angst voor onbekende voorwerpen en onbekende honden.
Gedrag naar volwassenen
Dit ras is gehecht aan de eigen mensen en terrein. Hij kan aanhankelijk zijn en genieten van lichamelijk contact (68% van de deelnemende honden). Sommige exemplaren zijn eenkennig; ze luisteren naar 1 baas. Vaak is dit degene die de hond verzorgt en opvoedt. De rest van het gezin wordt geaccepteerd omdat ze tot de roedel van de baas behoren. Driekwart van de deelnemende pronkruggen reageert altijd enthousiast als de eigenaar thuis komt. Een kwart vertoont dominant gedrag naar de baas door rijgedrag of omklemmen. 11 % van de honden gromt wel eens naar de eigenaar. Naar vreemden is dit ras gereserveerd. 1 op de 5 honden uit ons onderzoek begroet een onbekende direct enthousiast , 43% komt wel even kijken en 38% blijft rustig staan. 11% van de honden gromt soms naar een onbekende en hetzefde percentage heeft wel eens gebeten. Betreft de bezoeker een bekende van de familie dan is 81% van de honden enthousiast. Driekwart van de eigenaren vindt dat hun Pronkrug altijd vriendelijk is naar volwassenen en kinderen.
Gedrag naar kinderen
In principe zijn deze rustige honden vriendelijk naar kinderen. Ze laten ze met rust of zijn aanhankelijk, afhankelijk van het karakter van de hond en van het gedrag van de kinderen. Ze zijn behoorlijk tolerant, maar ook een Pronkrug zal het laten merken als hun iets niet zint. Bekende kinderen worden zowel in huis als op straat door 62% van de honden enthousiast begroet. Ongeveer 40% begroet onbekende kinderen enthousiast, een kwart van de honden komt wel even kijken en gaat vervolgens zijn eigen gang. Driekwart van de honden uit ons onderzoek woont in een gezin zonder kinderen. Als er kinderen zijn, laten de meeste honden de kinderen hun eigen gang gaan. Vanaf hun ligplaats houden ze de zaak rustig in de gaten.

Gedrag naar andere honden
De Pronkrug gaat in principe sociaal om met soortgenoten, hoewel er uitschieters zijn. Door de ‘ridge’ op zijn rug lijkt het alsof de hond borstelt (haren overeind zet). Dit kan door andere honden ervaren worden als een dominant signaal, waardoor de Pronkrug- ten onrechte – extra dominant benaderd wordt. Vooral bij pups kan dit tot een trauma leiden, want een deemoedige pup zal niet weten wat hem overkomt. Er zijn wel reuen die nogal dominant zijn naar sexgenoten.27% van de reuen uit ons onderzoek gromt naar een andere reu, 36% valt uit als ze aan de lijn zitten en 27% doet dit zowel aangelijnd als loslopend. Iets meer dan de helft van de reuen zijn enthousiast bij de begroeting van een sexgenoot. Bij teven is dit 40%. Ten opzicht van pups zijn iets meer teven dan reuen vriendelijk.
Jachtgedrag ; Dit ras is van oorsprong een jachthond en de aanleg is bij veel exemplaren nog zichtbaar. Bijna tweederde van de deelnemende honden jaagt altijd of soms op kleine huisdieren en/of op wild. Een kwart van de Pronkruggen jaagt altijd op vee. Hiermee verloochent hij zijn afkomst niet. Iets meer dan de helft van de honden gaat achter rennende mensen aan en 38% (topscore van zijn rasgroep) rent ook wel eens achter bewegende voertuigen aan.

Territoriumgedrag

Dit ras is waaks, maar hij slaat alleen aan bij onraad. De bezoeker zal meestal niet onmiddellijk vriendelijk begroet worden. De honden uit onze steekproef voldoen aan dit beeld. 81% slaat aan als iemand in huis of op het erf komt en nog geen kwart van de honden blaft op voorbijgangers. 30% (topscore van alle rassen) gromt tegen het bezoek. 70% van de eigenaars vindt zijn Rhodesian Ridgeback een echte waakhond.

Bron: Karakterhonden, karakterbazen Sacha Gaus en Nicky Gootjes